Terapeuten delar med sig av sätt att minska ångest med hjälp av dina 5 sinnen

Terapeuten delar med sig av sätt att minska ångest med hjälp av dina 5 sinnen

Mitt i den nuvarande coronavirus-pandemin, där rädsla och osäkerhet får ångestnivåerna att stiga, är det nu viktigare än någonsin att vara proaktiv när det kommer till mental hälsa.

Jelani McMath, en primär terapeut på kvinnans traumaenhet på Penn Medicine's Princeton House Behavioral Health , rekommenderar att man använder de fem sinnena som en lätt och förståelig startpunkt när det gäller att minska stress.

stjärna på en dollarsedel

Jag vet att mycket händer i dagens samhälle, sa hon till Getgrassroots. Jag ville egentligen bara sakta ner och ta en sekund för att ge fem tips hemma som du kan använda för att minska ångest med dina fem sinnen.



Dessa färdigheter hjälper oss verkligen att slappna av, inte bara mentalt utan också fysiskt, tillade hon.

Lukt

Kredit: Getty

För att framkalla lugn med hjälp av ditt luktsinne rekommenderar McMath något så enkelt som att tända ett ljus i ditt hem.

För dem med en motvilja mot ljus, säger hon att allt som kommer att fördjupa dig i ett moln av behaglig, avkopplande doft kommer att fungera bra.

Du kan använda eteriska oljor, som lavendel och eukalyptus, förklarade hon. Du kan gå ut och bara känna lukten av den friska luften. Eller så kan du applicera lite doftande lotion på din kropp.

Syn

Kredit: Getty

För att blidka ditt racing sinne genom synen, rekommenderar McMath att du försöker titta tillbaka på gamla foton eller videor som påminner dig om glada minnen och bättre tider.

Du kan titta på bilder på din trygga plats eller bara på naturen i allmänhet, sa hon. Återigen kan du ta ett steg utanför och bara observera naturen omkring dig.

Alternativt föreslår McMath att titta på konstverk som får dig att känna dig lugn.

Rör

Kredit: Getty

Har du någon Silly Putty eller Play-Doh liggande?

McMath säger att barndomens favoriter - eller något liknande, som en stressboll eller lera - är ett underbart sätt att lindra stress genom din känsel.

Om ditt konstförråd inte finns, oroa dig inte, eftersom det finns många andra sätt att åberopa beröring.

Du kan ta en varm eller kall dusch. Du kan till och med använda en viktfilt, tillade hon. Och om du är någon som har en lurvig vän kan du använda din speltid för att också lugna ditt känselförnimmelse genom att röra pälsen. Du vill använda något mjukt, som ett gosedjur, eller så kan du också använda en fidget spinner.

Smak

Kredit: AP

I ett råd vi lätt kan ställa oss bakom säger McMath att hon rekommenderar att äta något riktigt starkt som du nästan kan känna smälta i munnen för att uppnå lugn genom ditt smaksinne.

Till exempel, en Hershey Kiss, bara äta så långsamt och känna att känslan av att det smälter i munnen, beskrev hon. Du kan värma upp något som te eller kaffe, eller så kan du dricka något kallt, något som kommer att ge dig komfort när det gäller dina smaklökar.

Hörsel

Kredit: Getty

Slutligen, när det gäller hörseln, rekommenderar McMath att du spränger dina favoritlåtar eller söker dig olika guidade meditationer via YouTube eller genom olika telefonappar för att låta ditt sinne fly från verklighetens stress.

Eller så kan du helt enkelt lyssna på naturens naturliga ljud, tillade hon.

För dig som söker ytterligare Stöd , pekade McMath på National Alliance on Mental Healths hemsida , som erbjuder information om olika psykiska sjukdomar samt resurser om var du kan hitta terapeuter i ditt eget samhälle.

Gruppen har även en hotline, 1-800-950-NAMI, som du kan ringa med eventuella ytterligare frågor.

Mer att läsa:

Detta hack för förhindrar det där irriterande hårvecket efter hästsvans

Dermatologer godkänner denna kroppstvätt på 11 $ på Amazon

Denna 10 dollar lock ser till att du alltid får den sista droppen lotion

Lyssna på det senaste avsnittet av vår popkulturpodcast, We Should Talk: